Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Έφυγε σαν κυνηγημένος

Ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έφυγε... νύχτα. Μία επιβεβλημένη εξέλιξη, καθώς το κλίμα δεν σήκωνε άλλο τον Ντουντού στο μεγάλο λιμάνι.



Η αποχώρηση του Ντουντού Σεαρένσε από το έμψυχο δυναμικό του Πρωταθλητή Ελλάδας ήταν μονόδρομος. Η καλύτερη λύση για τις δύο πλευρές. Ο Ολυμπιακός ξεφορτώθηκε το υψηλότερο συμβόλαιο ποδοσφαιριστή της ομάδας και παραχώρησε έναν παίκτη, που τα τελευταία δύο χρόνια βοήθησε ελάχιστα, ενώ ο Βραζιλιάνος "αποβλήθηκε" από μία ενωμένη οικογένεια, στην οποία το τελευταίο διάστημα αποτελούσε "ξένο σώμα".
Οι έντονες αποδοκιμασίες από τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού πριν καν αρχίσει η εντός έδρας αναμέτρηση με την Καβάλα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη σχέση του συλλόγου με τον παίκτη. Ο Ολυμπιακός είναι ένα υγιές σωματείο και τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουν θέση στην ομάδα. Έπειτα από αυτό το παιχνίδι είχα γράψει πως ο Ντουντού "τελείωσε" από τον Ολυμπιακό και πριν καλά-καλά περάσει μία εβδομάδα ο 28άχρονος κεντρικός μέσος συμφώνησε με την Ατλέτικο Μινέιρο. Εκεί, ελπίζει να βρει ξανά τον καλό αγωνιστικό του εαυτό και να διαφοροποιήσει την εικόνα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή που παρουσίαζε τα τελευταία δύο χρόνια με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Υπενθυμίζω κάποια στοιχεία: ο Ντουντού αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2008 έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Σημειώνω πως λίγο έλειψε ο Βραζιλιάνος να μην αποκτηθεί ποτέ, καθώς η τότε διοίκηση είχε ως πρώτη επιλογή για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής τον Μπασινά, ο οποίος είχε βρεθεί μέχρι και στα γραφεία της πειραϊκής ΠΑΕ, αλλά δεν έδωσε ποτέ (ευτυχώς) τα χέρια με τους διοικούντες τον πειραϊκό σύλλογο (όπως ήταν φυσικό ο λαός του Ολυμπιακού αντέδρασε, μπλοκάροντας ουσιαστικά τη μεταγραφή).

Στην πρώτη του σεζόν, ο Ντουντού ήταν βασικότατο στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ (2008/09). Ήταν αναντικατάστατος και από τους πιο κομβικούς παίκτες στη διάταξη 4-4-1-1 του Βαλβέρδε, στην πρώτη προπονητική θητεία του Ισπανού στο μεγάλο λιμάνι. Ο Ολυμπιακός, θέλοντας να προστατεύσει το περιουσιακό του στοιχείο, έκανε πρόωρη επέκταση συμβολαίου μέχρι το καλοκαίρι του 2013, με ρήτρα αποδέσμευσης 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ύστερα από απόφαση της προηγούμενης διοίκησης ο Βραζιλιάνος έγινε δεύτερος αρχηγός της ομάδας, μετά τον Αντώνη Νικοπολίδη. Έπειτα, όμως, το σκηνικό διαφοροποιήθηκε. Προέκυψαν τραυματισμοί, αναρχία (συμμετοχή σε φιλικό παιχνίδι στη Βραζιλία, ενώ ήταν τραυματίας), twitter, δηλώσεις επί δηλώσεων και δύο απογοητευτικά χρόνια του Σεαρένσε στην πειραϊκή ομάδα.

Ο Ντουντού πλήρωσε το στόμα του, αλλά κυρίως ότι επαναπαύτηκε μετά την εξαιρετική πρώτη σεζόν στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι σύλλογος απαιτήσεων και φιλοδοξιών. Ήταν φανερό πια πως τα νότα των δύο πλευρών δεν συμβάδιζαν. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός μέσος πήρε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ αυτά τα τρία χρόνια και γύρισε στην πατρίδα του, στα 28 του χρόνια. Θεωρητικά, στην καλύτερη ηλικία για έναν ποδοσφαιριστή για να παίξει το ποδόσφαιρο της καριέρας του. Ο 28άχρονος παράτησε τον εαυτό του, τις τελευταίες δύο σεζόν. Oύτε τους συμπαίκτες του δεν πρόλαβε να αποχαιρετήσει, ούτε πρόκειται να λάβει μέρος στη φιέστα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ο Σεαρένσε αποχώρησε σαν κυνηγημένος...

Ο Ολυμπιακός γλιτώνει το παχυλό συμβόλαιο που είχε ο Ντουντού, πήρε κατιτίς από την Ατλέτικο Μινέιρο (1,1 εκ. ευρώ κόστισε η μεταγραφή) και, πλέον, βγαίνει για τα καλά στην αγορά. Η ενίσχυση της μεσαίας γραμμής είναι η προτεραιότητα στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Κι αν πριν την αποχώρηση του Ντουντού, χρειαζόταν έναν παίκτη στον άξονα, τώρα χρειάζεται δύο. Βγάζω έξω τον μέσο στυλ Ιμπαγάσα, που πρέπει να αποκτηθεί με την προοπτική να αντικαταστήσει τον 35άχρονο Αργεντινό, όταν ο τελευταίος τερματίσει την ερυθρόλευκη καριέρα του. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται δύο βαρβάτους κεντρικούς μέσους, που να είναι αξιόλογοι τόσο στα ανασταλτικά όσο και στα δημιουργικά τους καθήκοντα. Μην ξεχνάμε πως δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τον Ουρτάδο. Ειδικά, ο ένας χαφ, που θα αποκτηθεί, θα πρέπει να κάνει τη διαφορά. Να είναι, φυσικά, ακόμα καλύτερος από τον Ντουντού και από όσους υπολογίζονται για τη νευραλγική αυτή θέση, μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Διάθεση από τη διοίκηση υπάρχει προκειμένου η ομάδα να ενισχυθεί ουσιαστικά ενόψει της επιστροφής της στο Champions League. Οι (τρεις) προσθήκες στο κέντρο είναι επείγουσες ανάγκες για το έμψυχο δυναμικό των Πρωταθλητών. Είπαμε, έχουμε Ευρώπη.
redplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου