Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλη Νίκη του Ολυμπιακού επί της Βαλένθια 79 - 85



Μίλησε η κλάση

Σπανούλης, Νεστέροβιτς και Τεόντοσιτς σήκωσαν στις πλάτες τον Ολυμπιακό και τον οδήγησαν μέχρι στο 85-79 επί της Βαλένθια.

Ετσι κρίθηκε
Από το πρώτο, κιόλας, λεπτό έγινε εμφανές ότι η Βαλένθια προσπάθησε να βάλει το παιχνίδι πολλή δύναμη και ταχύτητα. Το ερώτημα ήταν αν ο Ολυμπιακός θα άντεχε σ' αυτούς τους ρυθμούς. Οσο στην πεντάδα του βρισκόταν ο πάντα φρέσκος Σπανούλης, ο Κυπελλούχος Ελλάδας έδειχνε ότι μπορεί να απαντήσει στην πρόκληση. Με τον Λαρισαίο στον πάγκο, και με τον Νεστέροβιτς αντί του Μπουρούση στο "5", οι ερυθρόλευκοι είχαν προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδρασή τους μετά το 17-26. Οι Πειραιώτες, αντί να προτιμήσουν το σετ παιχνίδι και τις μεγάλες επιθέσεις, επιδόθηκαν σε διαγωνισμό ταχύτητας με τους δαιμόνιους Ισπανούς και είδαν το προβάδισμά τους να κάνει φτερά (25-26). Οταν, δε, οι Λεβαντίνοι άρχισαν να ευστοχούν και από μακριά (Μαρτίνεθ) αποδείχθηκε ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να αλλάξει ρότα για να βρει το δρόμο της νίκης.

Ποια ήταν αυτή η ρότα; Ενα σχήμα με τρεις κοντούς από τη στιγμή που δεν υπάρχει το καλό, κλασικό τριάρι στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Η ιδέα αυτή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για τον Ντούσαν Ιβκοβιτς που είδε την ομάδα του να ακολουθεί στο σκορ σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο κόντρα σε ένα σύνολο όχι ιδιαίτερα ποιοτικό.

Διαβάστε ειδικά για τον Ολυμπιακό στο redplanet.grΗ επιλογή αυτή βέβαια είχε τα ρίσκα της. Η Βαλένθια πήρε πολλά επιθετικά ριμπάουντ, ανανέωσε επιθέσεις αλλά την κρίσιμη στιγμή έμεινε από λύσεις. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να δει τον Τεόντοσιτς επιτέλους ουσιαστικό, τον Σπανούλη να βάζει δύο μεγάλα τρίποντα και πάνω από όλους τον Νεστέροβιτς να σκοράρει τα πιο κρίσιμα καλάθια του αγώνα (71-71, 71-73, 73-77). Κάπου εκεί οι Λεβαντίνοι λύγισαν (αν και μείωσαν προσωρινά σε 76-77) ενώ έπεσαν οριστικά στο καναβάτσο όταν ο Παπαλουκάς έδωσε πάρε-βάλε καλάθι στον Ερτσεγκ για το 77-82.

Στη συνέχεια οι Πειραιώτες το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ευστοχήσουν στις βολές. Το κατάφεραν και έβαλαν το ροζ φύλλο στις αποσκευές τους.
Το αστέρι

Αθόρυβα, εντελώς αθόρυβα, ο Ράσο Νεστέροβιτς εξελίχθηκε σε μορφή της αναμέτρησης. Μπορεί να υστερεί σε δύναμη και φυσικά προσόντα ο Σλοβένος σέντερ αλλά μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα Ευρώπης και ΗΠΑ βρίσκεται σε θέση να προβλέπει τις καταστάσεις και να βοηθάει αποφασιστικά χωρίς... κορόνες. Κόντρα στη Βαλένθια, ο θαυματουργός Νεστέροβιτς είχε 16 πόντους και 6 ριμπαόυντ σε 23 λεπτά. Και ας τον έπαιζαν με περίσσιο πάθος άμυνα οι αντίπαλοι.
Απογοήτευση

Είναι κρίμα να μην έχει έναν πιο ποιοτικό παίκτη στη θέση "3" ο Ολυμπιακός. Κόντρα στη Βαλένθια το κενό αυτό φάνηκε περισσότερο από τη στιγμή που λαβωμένος Χαλπερίν δεν μπορούσε να βοηθήσει.
Σχόλιo

Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη σε μία δύσκολη έδρα και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο Ολυμπιακός, αν και δυσκόλεψε τη ζωή του, εμφανίστηκε ψύχραιμος και αποφασιστικός στα κρίσιμα σημεία παίζοντας με τρία πλέι μέικερ στην πεντάδα. Ο Ιβκοβιτς ρίσκαρε και δικαιώθηκε. Τα σπουδαία την άλλη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Tα δεκάλεπτα: 17-20, 37-37, 55-53, 79-85.

Βαλένθια: Κουκ 11(3), Ογκουστίν 3, Κλαβέρ 16(6ρ), Λίστσουκ 9, Ναβάρο, Μαρτίνεθ 12(2), Πιετρούς 2, Σαβάνοβιτς 16(2), Ντε Κολό 2, Γιαφτόκας 8(6ρ)
Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 4(5ρ, 6ασ), Νεστέροβιτς 16(6ρ), Σπανούλης 18(3), Μπουρούσης 12(1τρ, 6ρ), Πελεκάνος 4, Μαυροκεφαλίδης 6, Νίλσεν, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 12(1), Τεόντοσιτς 11(1τρ, 5ρ), Λούκας 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου