Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1 (video)

Ο Ολυμπιακός αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να "γυρίσει" το ματς και να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης κερδίζοντας με 2-1 χάρη τον ΠΑΟΚ χάρη στα γκολ των Φουστέρ και Τζεμπούρ. Κυρίαρχος στο γήπεδο ο Θρύλος.



Ο Ολυμπιακός έφτασε στη τρίτη του φετινή νίκη στη Superleague, επικρατώντας δίκαια και καθαρά του ΠΑΟΚ με 2-1 στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Το σκορ διαμορφώθηκε στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης, με τους Πειραιώτες να πραγματοποιούν μία θρυλική ανατροπή, καθώς παρά το γεγονός πως βρέθηκαν πίσω (0-1) με γκολ του Μπαλάφα (25') ύστερα από λάθος εκτίμηση του Κοστάνσο, με δύο κεφαλιές-κανονιές στη συνέχεια, πρώτα με τον Φουστέρ (35') και στη συνέχεια με τον Τζεμπούρ (42'), πήραν το προβάδισμα το οποίο κράτησαν μέχρι και το τέλος του αγώνα. Επόμενο ματς για τους ερυθρόλευκους στη Superleague κόντρα στην ΑΕΚ στις 15 Οκτωβρίου.
Το ματς

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό στον αγωνιστικό χώρο με σύστημα 4-5-1, σε τακτική 4-2-3-1, χρησιμοποιώντας την ίδια ενδεκάδα που δοκίμασε και στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ. Δηλαδή, τερματοφύλακας ο Φράνο Κοστάνσο, έχοντας μπροστά του ως κεντρικό δίδυμο στα στόπερ τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Ιβάν Μαρκάνο. Δεξιά τους ξεκίνησε ο Βασίλης Τοροσίδης και αριστερά ο Χοσέ Χολέμπας. Στον άξονα τον ρόλο του "κόφτη" τον ανέλαβε ο Πάμπλο Ορμπάιθ, ο οποίος είχε δίπλα του τον Λιούμπομιρ Φέισα. Στο πόστο του αριστερού χαφ-εξτρέμ τοποθετήθηκε ο Κέβιν Μιραλάς, δεξιά ο Νταβίδ Φουστέρ, πίσω από τον σέντερ φορ αγωνίστηκε ο Αριέλ Ιμπαγάσα, ενώ στην κορυφή της επίθεσης πήρε θέση ο Ραφίκ Τζεμπούρ.

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, την κατοχή της μπάλας και μέσα από ωραίους συνδυασμούς κατάφερνε να φτάνει στην περιοχή του ΠΑΟΚ, αλλά οι ερυθρόλευκοι υστερούσαν στη τελική προσπάθεια, καθώς είτε τα σουτ δεν έβρισκαν στόχο, είτε επειδή οι τελικές πάσες ήταν βιαστικές. Οι Πειραιώτες επιχείρησαν να "τρυπήσουν" την άμυνα των φιλοξενούμενων τόσο από τα άκρα, όσο και από τον άξονα, αλλά οι Θεσσαλονικείς όντας καλά κλεισμένοι στα μετόπισθεν έβρισκαν τρόπο να σταματούν τους γηπεδούχους. Στο 11', πάντως, ο Φέισα έβγαλε μία εξαιρετική κάθετη μπαλιά στον Τζεμπούρ ο οποίος βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Κρέσιτς, αλλά ο Αλγερινός στράικερ άργησε αφήνοντας την μπάλα να πάει πλάγια, δίχως να καταφέρει τελικά να σουτάρει, όντας σε πλεονεκτική θέση στην φάση και τον κόσμο να δυσανασχετεί στις κερκίδες.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα στο πρώτο εικοσάλεπτο, με τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή, όντας περιορισμένος καθαρά σε παθητικό ρόλο. Οι φίλαθλοι των ερυθρολεύκων είχαν παλμό στις εξέδρες, με τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε, παράλληλα, να πιέζουν στην επίθεση τους φιλοξενούμενους. Στο 21' ύστερα από σέντρα (από κόρνερ) του Ιμπαγάσα ο προωθημένος Μαρκάνο έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, με τους γηπεδούχους να ψάχνουν τον τρόπο ώστε να ανοίξουν το σκορ. Στα επόμενα λεπτά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, γεγονός το οποίο οι Θεσσαλονικείς το εκμεταλλεύθηκαν, καθώς στο 25' ο Ετό από τα αριστερά έβγαλε μία "ξυραφένια" σέντρα την οποία η ερυθρόλευκη άμυνα την έβγαλε άουτ σε κόρνερ. Ο Γκαρσία το εκτέλεσε από τη δεξιά πλευρά, ο Κοστάνσο (έχει ευθύνη στο γκολ) έδιωξε την μπάλα με γροθιά, αλλά όχι όπως θα έπρεπε, από το ύψος της μικρής περιοχής του, με αποτέλεσμα εκείνη να μην απομακρυνθεί όπως θα επιθυμούσε ο Αργεντινός πορτιέρο, έμεινε στον χώρο του και ο Μπαλάφας, ο οποίος δέχτηκε την μπάλα από... σπόντα, με προβολή από κοντά να κάνει το σκορ 0-1 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", σε μία τυχερή φάση για την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι, αλλά και σε μία ακόμη κακή στιγμή για το Λατινοαμερικανό τερματοφύλακα.

Στα επόμενα λεπτά ο Ολυμπιακός ανέβηκε περισσότερο στην επίθεση, ξεκίνησε να πιέζει ψηλά, αναζητώντας το γκολ της ισοφάρισης, ένα τέρμα το οποίο δικαιούντο βάση απόδοσης και συνολικής εικόνας, καθώς ήταν καλύτερος στον αγωνιστικό χώρο από τον ΠΑΟΚ. Με το σκορ να είναι στο 0-1, οι φιλοξενούμενοι όντας απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της αναμέτρησης, ξεκίνησαν να να κάνουν μικρές καθυστερήσεις, άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερο την μπάλα, κλείνοντας, παράλληλα, καλύτερα τους χώρους τους στην άμυνα. Στο 35ο λεπτό της αναμέτρησης, όμως, ο Βασίλης Τοροσίδης πραγματοποίησε μία εξαιρετική ατομική προσπάθεια από τα δεξιά, εξέθεσε με ντρίμπλες τον Βιεϊρίνια, έβγαλε μία άψογη παράλληλη σέντρα προς το ύψος της μικρής περιοχής του Κρέσιτς, με τον επερχόμενο Νταβίδ Φουστέρ να "καρφώνει" την μπάλα στα δίχτυα των Θεσσαλονικιών, κερδίζοντας στον αέρα τον Ετό που τον μάρκαρε, με τον Ισπανό μεσοεπιθετικό να πανηγυρίζει έξαλα το γκολ της ισοφάρισης και το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" να βρίσκεται στο... πόδι.

Από τη στιγμή που το σκορ έγινε 1-1, οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν να παίζουν μονότερμα τον ΠΑΟΚ, με τον ενθουσιασμό να έχει κυριεύσει τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε και τους φιλοξενούμενους να δείχνουν να τα έχουν χαμένα στον αγωνιστικό χώρο, καθώς έκαναν αρκετά λάθη. Σιγά-σιγά οι Πειραιώτες ηρέμησαν, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν καλύτερα την μπάλα στον άξονα, ψάχνοντας κενούς χώρους ώστε να "σπάσουν" την αμυντική γραμμή των Θεσσαλονικιών. Και το κατάφεραν για δεύτερη φορά στο 42ο λεπτό της αναμέτρησης, ξανά από τα άκρα, όταν ο Κέβιν Μιραλάς από την αριστερή πλευρά έβγαλε με το δεξί του πόδι μία καταπληκτική παράλληλη σέντρα με στόχο τον Ράφικ Τζεμπούρ, με τον Αλγερινό στράικερ, έχοντας γρήγορα αντανακλαστικά, να κερδίζει στο αέρα τον Τσιρίλο και με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής να δίνει για πρώτη φορά στο ματς το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, κάνοντας το σκορ 2-1, με το γκολ να πανηγυρίζεται με έντονο πάθος τόσο από τον ποδοσφαιριστή, όσο και από τους φιλάθλους των ερυθρολεύκων στο γήπεδο, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", γεμάτη από ρυθμό και παλμό.

Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα (2-1) του ημιχρόνου, με τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε να πραγματοποιούν μία θρυλική ανατροπή στο σκορ, παίρνοντας αυτό που τους άξιζε (το προβάδισμα), καθώς ήταν εμφανώς καλύτεροι από τον ΠΑΟΚ, έχοντας περισσότερες τελικές προσπάθειες, αλλά και την κατοχή της μπάλας στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα.

Κράτησε το 2-1 μέχρι το τέλος

Στην επανάληψη οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο δίχως αλλαγές, με τους Πειραιώτες ναι μεν να διαθέτουν το προβάδισμα στο σκορ, αλλά και να ψάχνουν ένα τρίτο γκολ ώστε να εξασφαλίσουν τη νίκη στους παιχνίδι, προσέχοντας παράλληλα και την άμυνα τους, καθώς ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να φτάσει στην ισοφάριση στην κόντρα επίθεση. Στα πρώτα δέκα του δεύτερου ημιχρόνου δεν υπήρχε ρυθμός και αξιόλογες φάσεις στην αναμέτρηση, με τους ερυθρόλευκους να πιέζουν και τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί να απειλήσει πιάνοντας στον... ύπνο την ερυθρόλευκη άμυνα, η οποία, όμως, ήταν σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή. Ο Κοστάνσο στις εξόδους του προτιμούσε συνεχώς να διώχνει τη μπάλα με γροθιές και όχι να την γραπώνει στα χέρια του και αυτό παραλίγο να το "πληρώσει" για δεύτερη φορά, καθώς το σουτ του Τσιρίλο από το ύψος της μεγάλης περιοχής, βλέποντας τον Αργεντινό τερματοφύλακα εκτός θέσης, πέρασε άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ολυμπιακού.

Στα επόμενα λεπτά είδαμε αρκετές μονομαχίες μεταξύ των δύο ομάδων στον άξονα, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 63' ο Τζεμπούρ εκμεταλλεύθηκε το λάθος των μέσων του ΠΑΟΚ, έκλεψε την μπάλα και από το ύψος της μεγάλης περιοχής, όντας αμαρκάριστος, δοκίμασε ένα καλοζυγισμένο σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ, δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κρέσιτς. Στο 66ο λεπτό της αναμέτρησης ο Ερνέστο Βαλβέρδε πραγματοποίησε την πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας μετά από αρκετό καιρό τον Ζαν Μακούν και βγάζοντας εκτός τον Άριελ Ιμπαγάσα, με τον Αργεντινό μέσο να αποθεώνεται από τον κόσμο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Η δεύτερη έγινε λίγο αργότερα με τον Μοδέστο να αντικαθιστά τον Φέισα. Από θέμα τακτικής ο Μιραλάς είχε περάσει από τη δεξιά πλευρά και ο Φουστέρ στα αριστερά, με τους Ορμπάιθ και Μοδέστο να παίζουν δίπλα στον άξονα, έχοντας μπροστά τους τον Καμερουνέζο χαφ, σε ένα σύστημα 4-3-3.

Στη συνέχεια, ο Ερνέστο Βαλβέρδε ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να ανέβουν στην επίθεση και είναι χαρακτηριστικό πως οι σέντερ-μπακ των Πειραιωτών είχε φτάσει στη σέντρα και τους μπακ να φτάνουν την αντίπαλη περιοχή. Το κέντρο με τριάδα στα χαφ τους Μοδέστο, Ορμπάιθ και Μακούν είχε "δέσει", με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες στον άξονα και να ελέγχουν το ματςι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι από το 75' και μετά να βγάλουν νεύρα στο παιχνίδι τους, να κάνουν σκληρά μαρκαρίσματα, αλλά και διάφορες άλλες αψυχολόγητες κινήσεις. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, πάντως, ο ΠΑΟΚ τα έπαιξε όλα για όλα, καθώς θέλησε να βγει και εκείνος με τη σειρά του μπροστά, αφήνοντας παράλληλα κενούς χώρους στην άμυνα του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το παιχνίδι να βρει ρυθμό στα τελευταία λεπτά, καθώς η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, με την κάθε ομάδα να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το λάθος του αντιπάλου ώστε να φτάσει με προϋποθέσεις στην περιοχή για γκολ.

Στο 89' ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο 3-1, όταν ο Χολέμπας από τα αριστερά έκανε μία ωραία κούρσα, έβγαλε την παράλληλη μπαλιά προς τον επερχόμενο Φουστέρ, αλλά η προβολή του Ισπανού πέρασε άουτ, όντας σε καλή θέση. Με τους παίκτες του ΠΑΟΚ εμφανώς κουρασμένους, οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να "χτυπήσουν" ξανά στο επόμενο λεπτό, όταν ο Μιραλάς από τα αριστερά, σε μία ακόμη υπέροχη ατομική ενέργεια με τις γνωστές ντρίμπλες του, μπήκε μέσα στην μεγάλη περιοχή, γύρισε την μπάλα στο αριστερό του πόδι, αλλά το καλοζυγισμένο σουτ που δοκίμασε το έδιωξε σε κόρνερ ο Κρέσιτς. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Ερνέστο Βαλβέρδε αντικατέστησε τον Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος αποθεώθηκε από το κοινό, με τον Τζαμέλ Αμπντούν, ενώ λίγο μετά πήρε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου και ο Φράνκο Κοστάνσο για την επέμβαση που έκανε, καθώς γράπωσε τη μπάλα σε παράλληλη σέντρα του Γκαρσία. Λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης, μάλιστα ο Αργεντινός γκολκίπερ λειτούργησε εκ νέου ψύχραιμα σε σουτ του Γεωργάδη. Το 2-1 υπέρ των ερυθρολεύκων ήταν το τελικό σκορ της αναμέτρησης, με τους Πρωταθλητές να κάνουν το "3 στα 3" στις νίκες στη Superleague, έχοντας για επόμενο παιχνίδι την αναμέτρηση με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 15 Οκτωβρίου.

Οι εντεκάδες των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα (Μακούν 67'), Φέισα (Μοδέστο 70'), Τζεμπούρ, Μιραλάς (Αμπντούν 90'), Φουστέρ, Χολέμπας, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Τοροσίδης.

Αναπληρωματικοί: Μέγκιερι, Μοδέστο, Πάντελιτς, Χαβίτο, Μακούν, Ποτουρίδης, Αμπντούν.

ΠΑΟΚ (Λάζλο Μπόλονι): Κρέσιτς, Μπαλάφας, Γκαρσία, Τσιρίλο, Σαλπιγγίδης (Γεωργιάδης 79'), Μαλεζάς, Λίνο, Φωτάκης (Ίβιτς 74'), Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης, Ετό (Σπαντάτσιο 87').

Αναπληρωματικοί: Χαλκιάς, Γεωργιάδης, Σπαντάτσιο, Ίβιτς, Λαζάρ, Σνάουτσνερ, Λεονάρντο.

Κίτρινες κάρτες: Iμπαγάσα 44', Τζεμπούρ 47', Ετό 52', Μιραλάς 82'.

Κόκκινες κάρτες: -

Διαιτητής: Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Βοηθοί διαιτητές: Δημήτρης Γκάγκας (Λάρισας), Γρηγόρης Πάνου (Αιτωλοακαρνανίας)

Τέταρτος διαιτητής: Θανάσης Γιάχος (Χίου)



redplanet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου