Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ολυμπιακός - Μαρσέιγ 0-1


Πρεμιέρα με το αριστερό για τον Ολυμπιακό στο φετινό Champions League. Οι Πειραιώτες, ύστερα από κακή εμφάνιση, ηττήθηκαν με σκορ 1-0 από τη Μαρσέιγ, αποτέλεσμα που δυσκολεύει πολύ την προσπάθεια τους για πρόκριση στην φάση των 16 καλύτερων ομάδων στην Ευρώπη. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να απαντήσουν στο γκολ που πέτυχε ο Λούτσο Γκονζάλες στο 51' και μοιραία έφυγαν με άδεια χέρια από την αναμέτρηση.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να παρατάξει ένα αρκετά επιθετικό σχήμα, πάντα σε σύστημα 4-5-1 με διάταξη 4-4-1-1. Ο Κοστάνσο ήταν κάτω από τα δοκάρια, ο Τοροσίδης στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Χολέμπας στο αριστερό και οι Αβραάμ – Μέλμπεργκ ήταν το δίδυμο των στόπερ. Ο Μοδέστο με τον Φέισα κάλυψαν τις θέσεις των δύο κεντρικών χαφ, ο Αμπντούν ξεκίνησε σε θέση δεξιού μεσοεπιθετικού, ο Γέστε αντίστοιχα από αριστερά, ο Φουστέρ στον γνωστό του ρόλο, ενώ ο Κέβιν Μιραλάς αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση των ερυθρολεύκων.

Η Μαρσέιγ είχε την υπεροχή, ο Ολυμπιακός τις ευκαιρίες στα πρώτα 20 λεπτά

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης η Μαρσέιγ έδειχνε να έχει καλύτερο ρυθμό και να πατάει πιο σταθερά στο χόρτο του “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Μόλις στο 2ο λεπτό οι Μασσαλοί έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς. Σε εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, ο Ντιαρά πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και η μπάλα έφτασε στον Ντιαβαρά που με νέα κεφαλιά, μέσα από τη μικρή περιοχή, έστειλε την μπάλα άουτ.

 

Ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να κυκλοφορήσει τη μπάλα στον χώρο της μεσαίας γραμμής, παρ' όλα αυτά στο 7' θα μπορούσε να προηγηθεί, αλλά ο επόπτης σταμάτησε την προσπάθεια του Αμπντούν υποδεικνύοντας ένα μάλλον ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ του Αλγερινού πάνω στον Τραορέ. Ένα λεπτό αργότερα ο Φουστέρ ...έκοψε άθελα του μια κάθετη πάσα του Μοδέστο, η οποία έβγαζε τον Αμπντούν “φάτσα” με τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Η Μαρσέιγ συνέχισε να έχει την υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο, με τους ερυθρόλευκους να προσπαθούν να με βαθιές μπαλιές, που είχαν προορισμό τον Μιραλάς, να πιάσουν στον ύπνο τη γαλλική άμυνα, η οποία πίεζε πολύ ψηλά.

Παρά το γεγονός πως οι Μασσαλοί είχαν τον έλεγχο του αγώνα, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έφτασε κοντά στο γκολ μέσα σε διάστημα 2 λεπτών (19-20'), με τον Μιραλάς να μην μπορεί να σημαδέψει σωστά στην αντίπαλη εστία.


 

Επέβαλαν πλήρως το παιχνίδι τους οι Γάλλοι μετά το 25'

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα οι Πειραιώτες σταμάτησαν ουσιαστικά να απειλούν και περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο. Οι ποδοσφαιριστές του Ερνέστο Βαλβέρδε είχαν φανερό πρόβλημα ρυθμού και οι γραμμές παρουσίαζαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, με συνέπεια οι ερυθρόλευκοι να μην μπορούν να αλλάξουν ...τρίτη πάσα.

Οι Γάλλοι είχαν επιβάλλει πλήρως το παιχνίδι τους, κι αφού είχαν 1-2 καλές στιγμές με τους Σεϊρού και Αμαλφιτανό, στο 37ο λεπτό της αναμέτρησης είδαν το σουτ του Ρεμί, από θέση μέσα αριστερά στην μεγάλη περιοχή, να σταματάει στο δεξί κάθετο δοκάρι του Κοστάνσο. Αυτή ήταν και η καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου. Τα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα πέρασαν χωρίς καμία από τις ομάδες να σκοράρει, αποτέλεσμα που κολάκευε τον Ολυμπιακό.


 

Ψυχρολουσία στο ξεκίνημα της επανάληψης

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγή για τα δύο συγκροτήματα. Στην πρώτη της ουσιαστικά επίθεση, η Μαρσέιγ ευτύχησε να προηγηθεί στο 51' με γκολ του Λούτσο Γκονζάλες. Ο Αμπντούν έκανε το λάθος στο κέντρο, ο Μορέλ έγινε κάτοχος της μπάλας και αφού ξεπέρασε το εμπόδιο του Τοροσίδη, γύρισε την μπάλα στην μικρή περιοχή, εκεί όπου πετάχτηκε ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός και με προβολή νίκησε τον Κοστάνσο, ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του.

 

Με τους Γάλλους να προηγούνται με 1-0, ο Βαλβέρδε έριξε στη μάχη τον Ράφικ Τζεμπούρ στο 55', αποσύροντας από το ματς τον Φραν Γέστε. Ο Αλγερινός πέρασε στην κορυφή της επίθεσης και ο Κέβιν Μιραλάς πήγε στα αριστερά.

Ούτε αυτή η κίνηση  φάνηκε να έχει αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, καθώς οι παίκτες του δυσκολεύονταν αφάνταστα να κυκλοφορήσουν τη μπάλα και να δημιουργήσουν κινδύνους στην εστία του Μανταντά. Η Μαρσέιγ μάλιστα ήταν αυτή που έφτασε κοντά στην επίτευξη ενός ακόμη τέρματος με σουτ του Σεϊρού στο 62'.

Ο Κοστάνσο όμως ήταν σε ετοιμότητα και με εξαιρετική επέμβαση έστειλε την μπάλα σε κόρνερ. Ο Αμαλφιτανό το εκτέλεσε από αριστερά, ο Ντιαρά άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και ο Ντιαβαρά δεν πρόλαβε για λίγα χιλιοστά να τη στείλει στα δίχτυα.

Στο 67' ο Ιμπαγάσα πέρασε στη θέση του αρνητικού Φουστέρ και ο Μακούν αντικατέστησε τον καταβεβλημένο Φέισα.

Προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να ισοφαρίσει

Ο Ολυμπιακός άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι στη μεσαία γραμμή, η παρουσία του “Κάνιο” εξασφάλισε την καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και οι ερυθρόλευκοι έφτασαν κοντά στην ισοφάριση στο 75', όταν μετά από συστημένη σέντρα του Τοροσίδη, ο Τζεμπούρ απέτυχε με προβολή να παραβιάσει το τέρμα της Μαρσέιγ.

 

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Αμπντούν δεν σούταρε σωστά μέσα από τη μεγάλη περιοχή, χάνοντας την ευκαιρία να φέρει στα ίσα το ματς. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή φάση για τον Ολυμπιακό στην αναμέτρηση που έληξε με νικήτρια την ομάδα της Μαρσέιγ.

Πλέον η υπόθεση πρόκριση στην φάση των "16" δυσκόλεψε αφάνταστα για τους Πειραιώτες, που συνέχισαν την κακή παράδοση κόντρα σε γαλλικούς συλλόγους.

Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Κοστάντσο, Τοροσίδης, Χολέμπας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μοντέστο, Φέισα (66’ Ιμπαγάσα), Γέστε (55’ Γέστε), Αμπντούν, Φουστέρ (66΄Μακούν), Μιραλάς

Μαρσέιγ (Ντεσάμπ): Μανταντά, Αθπιλικουέτα, Ντιαβαρά, Ν' Κουλού, Μορέλ, Λούτσο Γκονζάλες (77’ Καμπορέ), Ντιαρά, Σεϊρού (81’ Φανί), Τραορέ, Ρεμί (67’ Τζ. Αγιού), Αμαλφιτανό.
redplanet.gr

Déjà vu

Η ζωή κύκλους κάνει και στο ποδόσφαιρο. Το γκολ που δέχτηκε ο Ολυμπιακός την Τρίτη (13/9) από τον Λούτσο Γκονσάλες, ήταν φάση καρμπόν με εκείνο που είχε δεχτεί το 1994 από τον Φερέρ. Δείτε βίντεο, αλλά και τις ομοιότητες που υπάρχουν με εκείνο το ματς.

Η ομάδα του Πειραιά έχει το χάρισμα να "ανασταίνει νεκρούς". Ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν, κόντρα σε αντιπάλους, οι οποίοι ήταν σε τραγική κατάσταση, κατάφερνε να κάνει την έκπληξη (σ.σ.: από την άποψη ότι αγνοούσε την χαρά της νίκης στα τελευταία 5 παιχνίδια πριν από τον Ολυμπιακό) και να χάσει.
Κάπως έτσι είχαν αντιμετωπίσει πάλι τον ίδιο αντίπαλο το 1994, ίδια ημέρα (Τρίτη, 13/9), αλλά για το Κύπελλο UEFA. Η Μαρσέιγ, τότε, ελέω οικονομικών προβλημάτων και ενός σκανδάλου στημένων παιχνιδιών (σ.σ.: αποκορύφωμα το στημένο ματς ανάμεσα στις Μαρσέιγ και Βαλενσιέν), στο οποίο ήταν μπλεγμένος ο πρόεδρος Μπερνάρ Ταπί, ο σύλλογος τιμωρήθηκε με απώλεια του τίτλου του 1993 και υποβιβασμό στη Β΄κατηγορία.

Οι Πειραιώτες είχαν πιστέψει ότι, οι Γάλλοι θα ήταν εύκολος αντίπαλος και θα λύγιζε εύκολα από τον Ίβιτς και την παρέα του.

Στο ποδόσφαιρο, όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο και έτσι το πλήρωσαν ακριβά. Στο πρώτο ματς στο "Γ. Καραϊσκάκης", το συγκρότημα του Νίκου Αλέφαντου, ηττήθηκε με σκορ 2-1, με το πρώτο τέρμα των φιλοξενούμενων, να σημειώθηκε με πανομοιότυπο τρόπο με εκείνο του Γκονσάλες, που "λάβωσε" την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε την Τρίτη (13/9).

Ο Φερερί έδωσε ωραία την μπάλα στον Ντουράν, ο οποίος με παράλληλη πάσα βρήκε τον Φερέρ, ο οποίος στο 31' πλάσαρε εξ επαφής τον Κυριάκο Τοχούρογλου.

Δείτε το γκολ του Φερέρ
 

Την Τρίτη (13/9) την θέση του Ντουράν πήρε ο Μορέλ και τον ρόλο του Φερέρ, ο Λούτσο Γκονσάλες με τον Κοστάνσο αντί του Τοχούρογλου να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα και το... ρολόι να δείχνει 51'.

Δείτε το γκολ του Γκονσάλες
 

Ας ελπίσουμε, ότι στον τέλος, η ομάδα του Πειραιά θα αποφύγει τα δυσάρεστα του αποκλεισμού από την Ευρώπη, όπως τότε, που χάρις στις δύο ήττες της Μαρσέιγ αποκλείστηκε από τους Γάλλους στο Κύπελλο UEFA.
Redplanet.gr